Debat- en theateravond: De Klimaatvluchteling

Op 19 juni organiseert Humanity House samen met het Clingendael Instituut en het Nationale Theater een avondvullend programma met debat en theater over de relatie tussen klimaat en conflict. Met o.a. Marriët Schuurman (Hoofd Taskforce VN-Veiligheidsraad), Tom Middendorp (voormalig Commandant der Strijdkrachten) en Louise van Schaik (klimaat- en veiligheidsonderzoeker).

Boko Haram, de oorlog in Syrië en de Arabische Lente in Egypte, volgens sommige onderzoekers zijn deze conflicten duidelijk beïnvloed door klimaatverandering. Zij voorspellen een toekomst met oorlogen die gaan over toegang tot water en grote toenemende migratie door droogte. Toch is de relatie tussen klimaatverandering, conflict en migratie niet door iedereen geaccepteerd. En zelfs als er een relatie is, wat kan de Veiligheidsraad daar dan mee?

Tijdens dit programma onderzoeken sprekers uit de wetenschap, defensie, journalistiek en cultuurgeschiedenis de relatie tussen klimaat, migratie en veiligheid. Gezamenlijk vormen zij de Alternatieve Veiligheidsraad die advies uitbrengt aan de Nederlandse regering. Deze raad wordt gevormd door o.a. Tom Middendorp (voormalig Commandant der Strijdkrachten), Marriët Schuurman (Hoofd Taskforce VN-Veiligheidsraad), Fredrick Mugira (Oegandese journalist), Louise van Schaik (klimaat- en veiligheidsonderzoeker, Clingendael) en Francesca de Châtel (journalist). Het Nationale Theater zorgt voor theatrale interventies.

Voor meer informatie zie de site van Humanity House. Koop hier een ticket.