Herkiezing prof. Egbert Myjer als ICJ Commissioner

Professor Egbert Myjer is herkozen als Commissioner van de International Commission of Jurists (ICJ). De herbenoeming van Myjer gaat in op 1 maart 2018. Dit heeft ICJ secretaris-generaal Saman Zia-Zarifi op 15 februari 2018 bekend gemaakt. Het betreft een benoeming voor een tweede termijn, voor een periode van vijf jaar.

Egbert Myjer is sinds 1975 lid van het NJCM. Hij was van 1 november 2004 tot 1 november 2012 rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Hij is emeritus bijzonder hoogleraar rechten van de mens aan de VU. Na zijn pensionering is nog hij werkzaam in diverse bestuursfuncties, waaronder Amnesty International Nederland , de International Service for Human Rights en de Stichting SIM.

De ICJ, die zich inzet voor de ontwikkeling van de rechtsstaat (‘rule of law’) binnen en tussen staten, wordt ondersteund door en werkt samen met zestig deskundige commissieleden (rechters, advocaten en academici) van over de hele wereld. Deze commissieleden staan bekend om hun ervaring, kennis en betrokkenheid op het gebied van mensenrechten. Bij de samenstelling van de commissie wordt de geografische diversiteit en pluraliteit van juridische systemen in acht genomen. Op dit moment kent Nederland twee commissioners: naast Myjer is dat Jenny Goldschmidt, emeritus hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit Utrecht.  Naast de commissieleden heeft de ICJ wereldwijd een groot aantal nationale secties, zoals het NJCM in Leiden.