NJCM werkgroep Europees recht zoekt leden

Wil je graag een actieve rol vervullen binnen het NJCM en je op juridisch gebied inzetten voor mensenrechten in de Europese Unie? Word dan lid van de NJCM-werkgroep Europees recht!

De werkgroep Europees recht is een van de acht verschillende NJCM-werkgroepen die zich inzetten voor de bescherming van mensenrechten. Als je lid wordt van deze werkgroep ga je samen met de andere leden ontwikkelingen op het gebied van Europees recht volgen en waar nodig actie ondernemen. De werkgroep kijkt hierbij naar de invloed van Europese rechtelijke ontwikkelingen op de mensenrechten in Nederland. De werkzaamheden van de werkgroep zijn zeer verschillend. Zo schrijft de werkgroep nieuwsberichten over mensenrechten en fundamentele vrijheden in Nederland en Europa voor de website van Civil Liberties Union for Europe. Vorig jaar hield de werkgroep zich bezig met het Rule of Law report 2023. Verder richt de werkgroep zich momenteel op de AI Act, de Child Sexual Abuse Regulation, de Media Freedom Act, Frontex en illegal pushbacks en het gebruik van gegevens over afkomst/etniciteit in overheidscommunicatie, zoals in criminaliteitsstatistieken. Help jij ook mee?

Wie zoeken wij?
Als je lid wilt worden van de werkgroep is het van belang dat je een juridische achtergrond hebt en het boeiend vindt om in je vrije tijd aan de slag te gaan met het beschermen van mensenrechten. Iedere jurist lid kan worden van een werkgroep, of je nou student, of advocaat bent of op een andere manier met de thema’s bezig bent. Ook is goede beheersing van de Engelse taal van belang. Verder is expertise van bijvoorbeeld sociale grondrechten of grondrechten van werknemers zeer welkom, maar geen vereiste.

Wat bieden wij?
Om lid te worden van een werkgroep, word je eerst lid van het NJCM. Het NJCM-lidmaatschap omvat onder andere de ontvangst van het Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (NTM) 4x per jaar en uitnodigingen voor de algemene ledenvergadering en andere evenementen. Als werkgroeplid kun je rekenen op inspirerende, motiverende en leerzame bijeenkomsten waarmee je een werkelijke bijdrage levert aan de bescherming van mensenrechten in Nederland. Je stuurt brieven aan Europese Instanties en ministeries en becommentarieert wetsvoorstellen. Je organiseert samen met je werkgroep seminars en zult op deze manier worden betrokken bij het netwerk van je werkgroep en het NJCM. Ook worden er werkgroepborrels georganiseerd en word je regelmatig meegenomen in het dagelijkse werk van het NJCM-bureau.

Deelnemen
Wil je kennismaken met de werkgroep? Stuur dan een email naar njcm@law.leidenuniv.nl!
Voor meer informatie over de verschillende werkgroepen kun je terecht op onze website. Ook kun je meer lezen in onze algemene werkgroepvacature.