Speciaal VN-rapporteur García-Sayán: Suriname moet onafhankelijkheid van rechterlijke macht in 8 December strafzaak respecteren

GENEVE. De Surinaamse Staat moet de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het 8 December strafproces garanderen. Dat heeft VN-rapporteur Diego García-Sayán op 15 augustus 2017 gezegd. De VN-rapporteur uitte in een verklaring aan de wereldgemeenschap “bezorgdheid” over de voortgang van het 8 December proces.

García-Sayán, mensenrechtenexpert betreffende de onafhankelijkheid van rechters, veroordeelt de bedreigingen van de gerechtelijke onafhankelijkheid en de herhaalde vertragingen die de rechtszaak tegen president Bouterse hebben getroffen.

President Bouterse is een van de verdachten die terecht staan wegens verdenking van moord van vijftien politieke tegenstanders in 1982, het 8 December strafproces.

“I am concerned that there have been repeated attempts to interfere with or delay the trial,” zei García-Sayán.

Het strafproces begon in 2005 – 25 jaar na de moorden – met president Bouterse onder de 25 verdachten. In 2012 besloot het parlement amnestie toe te kennen aan alle verdachten na het aannemen van een Amnestiewet.

VN-rapporteur García-Sayán benadrukte in zijn verklaring van 15 augustus 2017 de verantwoordelijkheid van de Surinaamse Staat om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren: “It is the State’s duty to respect and observe the independence of the judiciary, by allowing judges to decide cases impartially, without any improper influence, pressure, threats or interference, by either the executive or the legislative branch.”

Hij voegde hieraan toe: “The independence of the judiciary, as enshrined in the Constitution of Suriname, as well as in several international human rights instruments, must be guaranteed by the State, particularly when dealing with serious human rights violations.”

De militaire rechtbank belast met het strafproces oordeelde later dat de Amnestiewet ongrondwettig was en gaf bevel om de strafzaak te hervatten. VN-rapporteur García-Sayán prees in zijn verklaring van 15 augustus 2017 dit besluit. Hij wees erop dat amnestie-maatregelen niet kunnen worden toegepast onder internationaal recht tenzij de Staat heeft voldaan aan zijn verplichtingen om misdaden te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.

“A failure to investigate and bring to justice perpetrators of human rights violations would be in breach of international law instruments,” zei de VN-rapporteur.

Hij voegde eraan toe dat de afwezigheid van een eerlijk strafproces ook inbreuk zou maken op het recht van de slachtoffers en hun families om de waarheid te kennen: “The absence of a fair and expeditious trial of the 1982 murders would also endanger the victims and their families’ right to truth, as well as the general fight against impunity in the region and globally.”

President Bouterse heeft het 8 December strafproces eerder een bedreiging van de nationale veiligheid genoemd.

Mr. Diego García-Sayán (Peru) is Special Rapporteur on the independence of judges and lawyers sinds 2016.  Als Special Rapporteur is García-Sayán deel van de Special Procedures van de VN Mensenrechtenraad.

BRONNEN:

UN Human Rights Office of the High Comissioner 15 augustus 2017, ‘Suriname must respect judicial independence over president’s trial, UN expert urges’

Starnieuws 21 augustus 2017, ‘Internationaal aangezicht Suriname ernstig geschonden

ICJ on Suriname (8 mei 2017) : Bouterse trial must be resumed without undue delay

ICJ on Suriname (22 januari 2013): unacceptable delays and uncertainty in trial of former President Bouterse and others

ICJ on Suriname (29 mei 2012): independent observation mission to the trial of President Desiré Delano Bouterse