Tentoonstelling My Human Rights Hero: 70 jaar UVRM

Op 10 december 2018 was het precies zeventig jaar geleden dat de internationale gemeenschap de dertig belangrijkste mensenrechten vastlegde in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Vier mensenrechtenorganisaties, waaronder het NJCM, vonden dit een mooie aanleiding om een tentoonstelling te maken voor een breed publiek in Den Haag, immers de internationale stad van Vrede en Recht. Bezoekers van My Human Rights Hero ervaren dat de verklaring nog steeds een levend document is.

De gratis toegankelijke tentoonstelling is een initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met het Nederlands Helsinki Comité, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag en Het Nutshuis. Kunstenaar Julia Brants vormde de monumentale Bankhal in Het Nutshuis om tot intieme tentoonstellingsruimte. In het interactieve My Human Rights Hero brengt zij het onvervreemdbare karakter van de Rechten van de Mens op wel heel bijzondere manier tot uitdrukking: ze maakte dertig ansichtkaarten waarop elk artikel van de UVRM op een close-up van de huid van dertig verschillende mensen werd geplaatst. Van ‘Iedereen vrij en gelijk’ en ‘Vrije gezinsvorming’ tot ‘Recht op rust’ en ‘Iedereen naar school’. Voor de fotografie van de huiden stonden mensen van alle leeftijden en achtergronden model, onder wie internationale mensenrechtenactivisten. Tegen een kleine bijdrage kunnen bezoekers een ansichtkaart met hun favoriete artikel meenemen of versturen.

Naast de bijzonder vormgegeven rechten biedt de tentoonstelling een inkijkje in de bezigheden en inspiratiebronnen van zeven mensen die zich inzetten voor mensenrechten: oud-politicus en mensenrechtendocent Kathleen Ferrier, wethouder Saskia Bruines, de Amerikaanse advocaat Christina Moreno, Marcel Kleizen (medeoprichter van Humanity Cab), Paul Vriend (werkzaam bij The Ocean Cleanup), Ralph Groenheijde (medeoprichter van TrashUre Hunt) en de jonge vlogger Bilal El Allouchi. Fotograaf Gregor Servais maakte prachtige close-up-portretten van de personen die heel verschillende achtergronden hebben, maar een sterke band met Den Haag delen. In beeld, boek en geluid ontdekt de bezoeker wie de bevlogen geportretteerden zijn, wat ze doen en hoe ze geïnspireerd werden én blijven.

‘Als ik uit moet leggen wat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is, dan houdt dat in: het basisbesef dat het geen verschil zou moeten maken waar je geboren bent, hoe je eruit ziet, wat jouw manier van denken of seksuele voorkeur is, wat dan ook – het feit dat je een mens bent geeft jou bepaalde rechten en dat is iets waarvan ik denk “ja, dat moet nog steeds heel sterk uitgedragen worden”.’ 
Kathleen Ferrier, oud-politicus en mensenrechtendocent aan de Asian University for Women in Bangladesh.

‘Als mensen konden zien wat ik heb gezien, en horen wat ik heb gehoord, zouden zij een vluchteling niet kwetsbaar of zwak vinden, maar juist sterk, intelligent en veerkrachtig.’
Advocaat Christina Moreno versterkt via haar stichting She Matters de sociale en economische positie van vrouwelijke vluchtelingen. Dit doet zij door hen te ondersteunen bij het vinden van werk.

Tentoonstelling My Human Rights Hero

Kunstenaar: Julia Brants
Fotograaf: Gregor Servais
Duur: 20 november 2018 – 2 februari 2019
Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag
Openingstijden: maandag t/m zaterdag, 11.00 – 16.00 uur
Toegang is GRATIS.