Vacature bij PILP-NJCM: Juridisch medewerker (betaald, tijdelijk)

Het Public Interest Litigation Project (PILP) van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) zoekt een jurist voor vier tot vijf dagen per week voor de periode juni tot en met augustus 2021. Locatie: Law Hub van de UvA in Amsterdam (i.v.m. coronamaatregelen werken wij wanneer nodig thuis).

Wat doet het PILP?

Het PILP is hét initiatief voor strategisch procederen voor mensenrechten in Nederland. Wij brengen coalities van belangengroepen, NGO’s, activisten, wetenschappers en advocaten bijeen om rechtszaken in het algemeen belang te verkennen en, waar dit opportuun blijkt, te voeren. We werken vaak samen met de 15 grote advocatenkantoren die zijn aangesloten bij Pro Bono Connect.

De zaken waarop we procederen betreffen vaak onderwerpen waarop het NJCM heeft geconstateerd dat beleidsbeïnvloeding niet langer voldoet. Ook  is er ruimte voor onderwerpen die door derden worden aangedragen. Momenteel werken we bijvoorbeeld aan staatloosheid, etnisch profileren, het recht op water en het recht op privacy.

Kortgezegd: het PILP adviseert, smeedt coalities, helpt procedures opzetten en coördineert de uitvoering ervan. De advocaten van het PILP-NJCM nemen sommige procedures zelf op, andere voert het PILP in co-counsel. Het NJCM is in veel van de zaken mede-eiser.

De functie

We zoeken tijdelijke vervanging voor een collega met verlof. Als juridisch medewerker ondersteun je de litigation director van het NJCM en mensenrechtenadvocaat bij het PILP Jelle Klaas.

Als juridisch medewerker krijg je de regie over twee of meer dossiers. Nieuwe dossiers help je opbouwen, andere beheer en coördineer je vanaf het punt waarop je ze aantreft. Dit betreft het lezen van juridische stukken, het schrijven van adviezen en (delen van) processtukken en het coördineren en begeleiden van trajecten ter voorbereiding van strategische procedures op deze dossiers. Het laatste houdt bijvoorbeeld in dat je een brainstorm ter verkenning van een onderwerp organiseert en de eventuele coalitie die daaruit ontstaat begeleidt en ondersteunt. Je rapporteert in eerste instantie aan de litigation director, maar werkt samen met het hele NJCM-team, waaronder Pro Bono Connect.

Wie zoeken we?

Voor de functie zoeken we een slimme jurist met minimaal twee jaar werkervaring, een passie voor mensenrechten en bekendheid met organisaties en individuen die voor mensenrechten in Nederland opkomen.

De vereiste kwalificaties zijn:

– een afgeronde opleiding Nederlands recht (master);
– bewezen vaardigheid in het opstellen van (juridische en niet-juridische) teksten;
– aantoonbare affiniteit met en kennis van mensenrechten in Nederland;
– kennis van en liefst ervaring met het Nederlandse procesrecht;
– uitstekende beheersing van Nederlands en Engels (mondeling en schriftelijk);
– goede sociale en communicatieve vaardigheden

Het is bovendien een voordeel als je (actief) NJCM-lid bent.

Wat bieden we jou?

Een veelzijdige functie in een enthousiast team dat zich begeeft op relatief nieuw terrein in het Nederlandse juridische landschap. Je werkt vier tot vijf dagen per week en ontvangt – afhankelijk van je ervaring – een maximum salaris van €2.800 bruto per maand bij een- 40-urige werkweek..

Je gaat bij voorkeur per 1 juni 2021 aan de slag. Het contract loopt tot en met 31  augustus 2021.

Solliciteren

Stuur je sollicitatiebrief en CV zo snel mogelijk maar uiterlijk op 17 mei 2021 en o.v.v. ‘Sollicitatie juridisch medewerker PILP’ naar Jelle Klaas via contact@pilpnjcm.nl. Met eventuele vragen over de functie kun je contact opnemen met Laura Wennekes via 020-5252966 of contact@pilpnjcm.nl.