Vacature: Junior Jurist bij het NJCM

Het NJCM zoekt een enthousiaste junior jurist met expertise op mensenrechten en administratieve skills!

De vereniging het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) zet zich in voor de bescherming en bevordering van mensenrechten in Nederland. Dit doen wij door seminars en debatten te organiseren over actuele thema’s op het gebied van mensenrechten, door de overheid te controleren en door te rapporteren over de naleving van verdragen aan de Verenigde Naties en Europese instanties. Ook voeren we strategische procedures in het algemeen belang met ons Public Interest Litigation Project (PILP) en helpen wij andere maatschappelijke organisaties aan gratis juridisch advies via ons project Pro Bono Connect.

Om het mensenrechtengeluid in Nederland te versterken werken we nauw samen met andere organisaties in verschillende fora, zoals het Breed Mensenrechtenoverleg dat de overheid adviseert over het buitenlands beleid. Op Europees niveau is het NJCM founding member van de European Civil Liberties Union for Europe (Liberties) en mondiaal een nationale sectie van de International Commission of Jurists.

Het NJCM heeft een relatief klein professioneel team en draait vooral op de inzet van bevlogen vrijwilligers uit de academische wereld, de ambtenarij, advocatuur en de rechterlijke macht.

Kom jij ons team versterken?

Wat ga je doen?
Als junior jurist ondersteun je de NJCM coördinator en de verschillende werkgroepen, monitor je de ontwikkelingen op mensenrechtengebied in Nederland en werk je zelfstandig aan inhoudelijke stukken. De werkgroepen help je met het organiseren van een seminar of debat en je denkt mee over de standpunten die zij voorbereiden en over de te voeren strategie (bijvoorbeeld als het gaat om het aanpassen danwel tegenhouden van een wetsvoorstel).

Je beheert de NJCM website en de sociale media kanalen. Daarnaast schrijf je de tweemaandelijkse nieuwsbrief aan alle leden en help je de NJCM coördinator bij het voorbereiden van (leden)vergaderingen en andere actiepunten.

Je vertegenwoordigt het NJCM in verschillende mensenrechtenfora, waar je een actieve bijdrage levert aan de doelstellingen en meedenkt vanuit juridisch perspectief. Je onderhoudt het netwerk en bouwt dat verder uit en vergroot de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het NJCM.

Wie zoeken wij?
Het NJCM zoekt een energieke (pas) afgestudeerde junior jurist die gespecialiseerd is in mensenrechten en enthousiast wordt van een gevarieerd takenpakket.

Daarnaast:

 • Ben jij gemotiveerd om werkervaring op de doen in de maatschappelijke sector;
 • Heb jij gevoel voor mensenrechten, én het snijvlak van recht en politiek;
 • Ben jij diplomatiek en representatief;
 • Ben jij zowel in woord als geschrift sterk in de Nederlandse taal en goed in het Engels;
 • Ben jij bekend met het gebruik en inzet van sociale media, WordPress en Mailchimp;
 • Ben jij graag aan het werk met vrijwilligers en een goede netwerker.

Wat bieden wij?

 • Een arbeidsovereenkomst voor een jaar, met uitzicht op verlenging;
 • Een bruto maandsalaris van max. € 2750 op fulltime basis (40 uur), afhankelijk van kennis en ervaring;
 • Een werkweek van in beginsel 16 uur met ruimte voor thuiswerken;
 • Een laptop in bruikleen en budget om je thuiswerkplek in te richten;
 • Een reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer;
 • Een vaste vergoeding voor het zakelijk gebruik van je mobiele telefoon;
 • En een fijne werkplek in de sfeervolle oude Sterrenwacht aan het Singelpark in Leiden.

Ben je enthousiast geworden over deze vacature en herken je jezelf in het profiel dat wij zoeken? Solliciteer dan vóór 3 april 2023 door een motivatiebrief en jouw CV te sturen t.n.v. Monique Steijns, voorzitter van het NJCM, via njcm@law.leidenuniv.nl. De selectie vindt plaats op rolling basis – we nemen jouw sollicitatie direct in behandeling en leggen bij interesse zo snel mogelijk contact.

Met vragen over de functie, de procedure of het NJCM kun je contact opnemen met Nienke Vermeulen, interim directeur NJCM, via n.vermeulen@law.leidenuniv.nl.