Vacature NJCM: Juridisch- en strategisch medewerker (tijdelijke aanstelling)

Sluitingsdatum:             1 augustus 2021
Opleidingsniveau:         HBO of universitair
Functieomvang:             32 uur per week, circa 5 maanden

Over het NJCM

Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) zet zich sinds 1974 in voor de bescherming en bevordering van mensenrechten in Nederland en in het Nederlands buitenland beleid. We doen dit door kennisvergroting middels seminars en expertbijeenkomsten, we becommentariëren wetsvoorstellen en het regeringsbeleid, zoals de huidige ‘coronamaatregelen’, en schrijven rapportages over de naleving van mensenrechten(verdragen) aan Europese en internationale instanties, zoals de VN, EU en de Raad van Europa. Zo zetten we mensenrechtenkwesties op de politieke agenda en dragen bij aan de verbetering van mensenrechtenstandaarden. Wanneer kennisverspreiding en lobbyen niet tot de nodige verandering leidt, kiezen we soms voor het juridische pad door middel van een strategische procedure in het publieke belang met ons Public Interest Litigation Project (PILP-NJCM). Voor onze rechtszaken werken wij vaak samen met advocaten van kantoren die betrokken zijn bij ons project Pro Bono Connect. Pro Bono Connect koppelt maatschappelijke organisaties aan toonaangevende advocatenkantoren voor gratis juridisch advies.

Het NJCM is een vereniging en telt momenteel circa 1100 leden, van rechtenstudenten en academici tot advocaten en rechters. Het team van het NJCM bestaat uit negen professionals, zeven thematische werkgroepen waarin leden zich vrijwillig inzetten voor de doelstellingen van de vereniging en een bestuur dat toeziet op de uitvoering. Naast de werkgroepen zetten leden zich vrijwillig in op dossiers van het PILP en als Legal observers die het verloop van demonstraties monitoren.

Werkzaamheden

We zoeken een tijdelijke vervanging voor een collega die met verlof gaat. Als juridisch en strategisch medewerker ben je werkzaam op het secretariaat in Leiden met de uitvoerend secretaris en de administratief medewerker. Samen met de uitvoerend secretaris ben je verantwoordelijk voor het integrale aansturen van de vereniging (voornamelijk de werkgroepen) en het realiseren van het strategisch beleid. Hierover heb je ook regelmatig overleg met de leidinggevenden van het PILP en Pro Bono Connect. Je bewaakt de kwaliteit en toon van uitgaande stukken, bent het eerste aanspreekpunt voor externe partijen en vertegenwoordigt het NJCM in verschillende externe overlegstructuren. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de organisatie, waaronder personeelszaken, financiële zaken en fondswerving waarbij je het bestuur van de vereniging ondersteunt. Je wordt hierbij ondersteund door de uitvoerend secretaris en de administratief medewerker. Ook is er steeds een stagiair die vijf maanden komt meelopen om kennis te maken met het werk van het NJCM.

Profiel

  • Je hebt een juridische opleiding genoten en hebt vijf tot tien jaar werkervaring bij een NGO in een leidinggevende functie of als projectmanager.
  • Je bent een echt ‘mensenrechtenmens’, hebt ervaring in het werkveld van het NJCM en draagt vanuit overtuiging het gedachtengoed van de organisatie uit.
  • Je beschikt over politiek-bestuurlijk en strategisch inzicht en weet om te gaan met complexe en tegengestelde belangen.
  • Je hebt een goed netwerk en hebt bij voorkeur ervaring met acquisitie.
  • Je maakt graag onderdeel uit van een team en bent bekend met de principes van een ‘lerende en inclusieve organisatie’ en kunt deze principes toepassen.
  • Je bent communicatief vaardig en (cultuur) sensitief in taalgebruik. Je hebt een vlotte pen en weet aandacht te vestigen op ons werk via social media en de website.

Inlichtingen

Met vragen kunt u contact opnemen met uitvoerend directeur Franka Olujic via NJCM@law.leidenuniv.nl of op 06-28281630.

Aanstelling

Het betreft een tijdelijke aanstelling voor 32 uur per week voor een periode van vijf maanden (half september 2021 – half februari 2022). Het salaris is afhankelijk van je ervaring en bedraagt maximaal €3.500 bruto per maand bij 40 uur per week. Mits de coronamaatregelen het toelaten, werk je op ons sfeervolle kantoor in de Sterrewacht in Leiden. Je uren kun je eventueel verdelen over vier of vijf dagen. Bij voorkeur begin je niet later dan 15 september 2021 en ben je flexibel qua einddatum, omdat het nodig kan zijn om je contract tot 1 maart 2022 te verlengen.

Sollicitatie

Solliciteer tot met zondag 1 augustus aanstaande middels een motivatiebrief en CV via NJCM@law.leidenuniv.nl (t.a.v. ‘Sollicitatie Uitvoerend Directeur’).