Demonstreren: recht of gunst?

28/09/17, 19.00-20.30 (inloop 18.30), Campus Den Haag, locatie Wijnhaven, Turfmarkt 99, zaal 3.60

Het lijkt schering en inslag de afgelopen jaren: burgemeesters en politie die demonstraties belemmeren. In Rotterdam werden vorig jaar bijna 200 betogers preventief opgepakt en vastgezet, nog voordat ze hun spandoek konden uitvouwen. De meesten zijn nooit vervolgd. In Amsterdam, Den Haag en Geleen moest er een rechter aan te pas komen om de burgemeesters op hun vingers te tikken: zij waren hun bevoegdheid te buiten gegaan door demonstraties vanwege hun inhoud te verbieden.

De vraag rijst: wordt demonstreren zo niet meer een gunst dan een recht?

De vrijheid van vergadering en betoging is een grondrecht. Het mag slechts in een beperkt aantal gevallen worden beperkt op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom) en de Gemeentewet. Ja, burgemeesters mogen dit recht inperken om de veiligheid en openbare orde te handhaven. Maar zij mogen zich niet bemoeien met de inhoud. Of de boodschap van de demonstranten binnen de vrijheid van meningsuiting valt, is een toets die alleen is voorbehouden aan de rechter. Een ingewikkelde toets, juist in die gevallen waarin de inhoud een burgemeester doet vrezen voor wanordelijkheden.

Hoe verklaren we bovengenoemde ontwikkelingen rond demonstraties? Zijn het de vele spanningen die er op dit moment in de maatschappij leven? Zijn de geldende regels waar bestuurders zich aan moeten houden onduidelijk? Kan de recent geëvalueerde Wom bijdragen aan oplossingen?

Tijdens dit seminar gaan panelleden uit verschillende disciplines in op bovenstaande vragen en volgt er een debat met het publiek.

Dagvoorzitter en gespreksleider:
Berend Roorda, universitair docent Rijksuniversiteit Groningen

Panelleden:
Jozias van Aartsen, oud-burgemeester van de gemeente Den Haag
Mitchell Esajas, mede-oprichter New Urban Collective
Kathalijne Buitenweg, Tweede Kamerlid GroenLinks
Thijs Berger, officier van justitie in Den Haag

Entree

GRATIS voor iedereen behalve advocaten die PO-punten willen behalen.
Routebeschrijving

PO-punten

Advocaten kunnen 1 PO-punt halen voor deelname aan dit seminar. Zij dienen zelf te beoordelen of de inhoud van het seminar hun vakbekwaamheid ten goede komt en aldus opleidingspunten oplevert. Het NJCM verstrekt in dat geval een bewijs van deelname. Voor deze advocaten kost deelname: € 75,-.

Aanmelden

NJCM@law.leidenuniv.nl

Word (actief) lid van het NJCM!

Ben je nog niet lid van het NJCM? Ben je wel NJCM-lid, maar nog niet actief binnen de vereniging? Check de website voor meer informatie en word lid/actief!