Terugkijken evenement ‘Rechtszaak tegen Koninklijke Marechaussee’

Op woensdag 7 oktober is er tijdens een evenement in Pakhuis de Zwijger verder ingegaan op de dagvaarding waarmee verschillende eisers afgelopen februari de Nederlandse staat voor de rechter hebben gedaagd vanwege het etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar). De eisers, waaronder twee individuele burgers, Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM), hebben de rechter gevraagd om een grens te trekken en een einde te maken aan de discriminerende grenscontroles. De opname van het evenement is nu terug te kijken via de website van Pakhuis de Zwijger. 

Bij grenscontroles selecteren marechaussees mensen onder meer op grond van hun uiterlijk voorkomen, huidskleur of afkomst. Tevens hanteert de KMar algemene risicoprofielen waarin etniciteit een rol speelt. Een mogelijk risicoprofiel zou kunnen zijn: mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en er ‘niet Nederlands’ uit zien. Het gebruik van deze criteria of overwegingen duidt op etnisch profileren. Deze handelswijze is een vorm van discriminatie en is in strijd met mensenrechten. 

Merel Hendrickx (mensenrechtenadvocaat bij het PILP) en Peter Rodrigues (Hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden) hebben zich gebogen over de vraag hoe de KMar grenscontroles zou moeten uitvoeren. Mpanzu Bamenga (deelnemer aan de rechtszaak), Dave Bekkering (klachtbehandelaar antidiscriminatiebureau RADAR) en Gerbrig Klos (senior beleidsadviseur bij Amnesty International) zijn in gesprek gegaan over wat zij willen bereiken met deze rechtszaak. De moderater van het programma was Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions). 

De opname van het evenement van woensdag 7 oktober is nu beschikbaar op de website van Pakhuis de Zwijger. Lees hier meer over het programma en het bekijken van de opname. Daarnaast is er een korte versie van de opname hier te bekijken.

Meer informatie over de rechtszaak? Zie hiervoor het stuk op de website van het PILP-NJCM, de blog van Controle Alt Delete of het nieuwsbericht van de NOS.