Seminar: ‘Noodtoestand in Nederland’

21/03/19, 19.00-21.00 uur (inloop: 18.30), Campus Den Haag (locatie Wijnhaven)

Over de mensenrechtelijke implicaties van een noodtoestand

De aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, in Parijs op 13 november 2015 en de mislukte couppoging op 15 juli 2016 in Turkije staan in onze geheugens gegrift. Kort na deze gebeurtenissen werd door de regeringen van deze landen de noodtoestand afgekondigd met ingrijpende beperkingen van de mensenrechten tot gevolg, en zelden voor de beoogde ‘noodperiode’. Zo duurt de noodtoestand na ‘9/11’ in de VS nog steeds voort.

Hoewel het aantal terreuraanslagen in Europa sinds eind 2017 sterk is verminderd, is de dreiging van terreuraanslagen in Nederland ‘nog steeds reëel’, stelt de Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid. Met de mogelijke terugkeer van IS-strijders laait de discussie over de risico’s van aanslagen in Nederland weer op.

Dat geeft te denken over de gevolgen van een eventuele noodtoestand in Nederland. Want, hoe werkt een noodtoestand in de praktijk? Wat voegt het toe aan reeds geldende anti-terrorismewetgeving? En, hoe beschermen we mensenrechten ten tijde van een noodtoestand?

Om deze en andere vragen te beantwoorden heeft het NJCM deskundigen uitgenodigd voor een debat op 21 maart aanstaande in Den Haag. Professor René Foqué van de Katholieke Universiteit Leuven leidt de discussie in met een rechtsfilosofische beschouwing over de noodtoestand. Vervolgens vertelt ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens en senior docent aan de Universiteit Leiden Jan-Peter Loof hoe het EHRM toetst wanneer er sprake is van noodtoestanden en noodmaatregelen, en over welke risico’s (maar ook positieve kanten) daaraan kleven. Ook gaat hij in op het effect van het doorsijpelen van noodmaatregelen in het reguliere rechtssysteem nadat de noodtoestand is ingetrokken. Journalist Marijn Kruk deelt zijn ervaringen over de noodtoestand in Frankrijk waar hij verslag van deed.

Gespreksleider

Mr. dr. Quirine Eijkman, ondervoorzitter onderzoek en advies College voor de Rechten van de Mens en lector Toegang tot het Recht bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van de Hogeschool Utrecht

Sprekers

Prof. dr. René Foqué, emeritus hoogleraar Rechtsfilosofie en rechtstheorie aan de Katholieke Universiteit Leuven, tevens verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Mr. dr. Jan-Peter Loof, ondervoorzitter front-office en oordelen van het College voor de Rechten van de Mens en senior-docent constitutioneel recht en mensenrechten aan de Universiteit Leiden
Marijn Kruk, freelance journalist voor onder meer De Correspondent en De Groene Amsterdammer

Praktische informatie

Donderdag 21 maart 2019, van 19.00 tot 21.00 uur met aansluitend een borrel. Inloop vanaf 18.30 uur!
Campus Den Haag, locatie Wijnhaven, Turfmarkt 99 te Den Haag, zaal 3.46.

Entree

GRATIS voor iedereen behalve advocaten die PO-punten willen behalen.

Advocaten

Advocaten kunnen 2 PO-punten behalen voor deelname aan dit seminar. Zij dienen zelf te beoordelen of de inhoud van het seminar hun vakbekwaamheid ten goede komt en aldus opleidingspunten oplevert. Het NJCM verstrekt een bewijs van deelname. Voor deze advocaten kost deelname €125,-.

Aanmelden

njcm@law.leidenuniv.nl