Algemene vergadering VN besluit tot oprichting van nieuwe Raad voor de mensenrechten

NEW YORK. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft op 15 maart besloten tot de oprichting van een nieuwe Human Rights Council. Deze raad vervangt de oude, veel bekritiseerde Human Rights Commission.

De resolutie strekkende tot de oprichting van de nieuwe VN-mensenrechtenraad werd aanvaard met 177 stemmen voor, 4 tegen en 2 onthoudingen. Tegen de resolutie stemden de Verenigde Staten, Israel, Palau en de Marshall Eilanden.

Secrataris-Generaal Kofi Annan sprak na de stemming over de resolutie van een ‘historische ontwikkeling’ die het leven van miljoenen mensen wereldwijd zou helpen verbeteren.

De nieuwe Human Rights Council vervangt de huidige – sterk bekritiseerde – Human Rights Commission. Volgens Jan Eliasson, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, is een belangrijk voordeel van de nieuwe Human Rights Council dat haar leden, die individueel worden gekozen door de Algemene Vergadering, zullen worden beoordeeld op hun eigen mensenrechtenpolitiek. Zij kunnen worden geschorst wanneer zij zelf grootschalig en systematisch mensenrechten schenden.

De nieuwe mensenrechtenraad zal 47 leden hebben, verdeeld over vijf regio’s van de wereld: 13 zetels voor Afrika, 13 voor Azië, 8 voor Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied, 7 voor een blok van Westerse landen waaronder de Verenigde Staten en Canada, en 6 voor Oost-Europa. De zetel van de nieuwe raad is Genève.

BRONNEN