Chaos en geweld in Nepal, demonstraties gaan door

KATHMANDU. Tienduizenden betogers in Nepal hebben zondag opnieuw gedemonstreerd tegen het bewind van koning Gyanendra. Bij eerdere protesten opende de politie het vuur op demonstranten.

De betogingen begonnen op 6 april en worden steeds massaler. De demonstranten roepen op tot herstel van de democratie. De koning heeft in 2002 het parlement ontbonden. In februari vorig jaar stuurde hij de regering naar huis; sindsdien regeert hij als een despoot over Nepal.

Koning Gyanendra heeft vrijdag toenadering gezocht tot de politieke partijen. De leiders van de oppositiepartijen hebben echter geweigerd om met hem in gesprek te treden.

De International Commission of Jurists, Amnesty International en Human Rights Watch hebben op 18 april in een gezamenlijk persbericht opgeroepen tot gerichte sancties tegen koning Gyanendra en zijn hoogste bestuurders en militairen. Hen zou de toegang tot andere landen moeten worden geweigerd; ook zouden hun bezittingen buiten Nepal moeten worden bevroren, aldus de drie mensenrechtenorganisaties.

BRONNEN