Debat in Algemene Vergadering over nieuwe VN-mensenrechtenraad is vastgelopen

NEW YORK. Het debat in de Algemene Vergadering over de nieuwe ‘UN Human Rights Council’ bevindt zich in een impasse. De Europese Unie heeft woensdag haar steun voor het voorstel voor deze nieuwe Raad uitgesproken. Twee dagen eerder hadden de Verenigde Staten het voorstel voor de oprichting van de nieuwe Raad afgewezen. De eerder verwachte stemming over het voorstel in de Algemene Vergadering is uitgesteld.

De nieuwe Human Rights Council dient de huidige – sterk bekritiseerde – Human Rights Commission te vervangen. Volgens Jan Eliasson, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, is een belangrijk voordeel van de Nieuwe mensenrechtenraad dat haar leden, die individueel worden gekozen door de Algemene Vergadering, zullen worden beoordeeld op hun eigen mensenrechtenpolitiek. Zij kunnen worden geschorst wanneer zij zelf grootschalig en systematisch mensenrechten schenden.

Een woordvoerder van de Europese Unie heeft op 1 maart verklaard dat de Unie het voorstel voor de nieuwe Raad steunt. De woordvoerder merkte op dat het voorstel ‘meets the basis requirements for the Establishment of a Human Rights Council.’ De Verenigde Staten hadden twee dagen eerder aangekondigd tegen het voorstel te stemmen, tenzij er opnieuw zouden worden onderhandeld over wat zij beschouwen als ‘serieuze tekortkomingen’ van het voorstel.

Het voorstel zou de zetels van de nieuwe Human Rights Council verdelen over vijf regio’s van de wereld: 13 zetels voor Afrika, 13 voor Azië, 8 voor Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied, 7 voor een blok van Westerse landen waaronder de Verenigde Staten en Canada, en 6 voor Oost-Europa.

Vijf winnaars van de Nobel Prijs voor de Vrede, Jimmy Carter uit de Verenigde Staten, Kim Dae-Jung uit de Republiek Korea, Oscar Arias uit Costa Rica, evenals Bisschop Desmond Tutu uit Zuid-Africa en de Iraanse mensenrechtenactivist Iranian Shirin Ebadi hebben op 6 maart hun steun uitgesproken voor het voorstel voor de nieuwe VN Mensenrechtenraad. Een woordvoerder van de voorzitter van de Algemene Vergadering Jan Eliasson verklaarde dat deze aangemoedigd is door de steun van de vijf laureaten en doorgaat met intensieve consultaties om overeenstemming over de op te richten mensenrechtenraad te bereiken.

BRONNEN