Evenement Pakhuis de Zwijger: dagvaarding etnisch profileren onder de loep

Op woensdag 7 oktober zal tijdens een evenement in Pakhuis de Zwijger verder ingegaan worden op de dagvaarding waarmee verschillende eisers afgelopen februari de Nederlandse staat voor de rechter hebben gedaagd vanwege het etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee (KMar). De eisers, waaronder twee individuele burgers, Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM), hebben de rechter gevraagd om een grens te trekken en een einde te maken aan de discriminerende grenscontroles. 

Bij grenscontroles selecteren marechaussees mensen onder meer op grond van hun uiterlijk voorkomen, huidskleur of afkomst. Tevens hanteert de KMar algemene risicoprofielen waarin etniciteit een rol speelt. Een mogelijk risicoprofiel zou kunnen zijn: mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en er ‘niet Nederlands’ uit zien. Het gebruik van deze criteria of overwegingen duidt op etnisch profileren. Deze handelswijze is een vorm van discriminatie en is in strijd met mensenrechten. 

Merel Hendrickx (mensenrechtenadvocaat bij het PILP) en Peter Rodrigues (Hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden) zullen zich buigen over de vraag hoe de KMar grenscontroles zou moeten uitvoeren. Mpanzu Bamenga (deelnemer aan de rechtszaak), Dave Bekkering (klachtbehandelaar antidiscriminatiebureau RADAR) en Gerbrig Klos (senior beleidsadviseur bij Amnesty International) gaan in gesprek over wat zij willen bereiken met deze rechtszaak. De moderater van het programma is Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions). 

Het evenement is woensdag 7 oktober vanaf 20.30 uur te volgen via de livecast van Pakhuis de Zwijger. Lees hier meer over het programma en het bekijken van de livecast.

Meer informatie over de rechtszaak? Zie hiervoor het stuk op de website van het PILP-NJCM, de blog van Controle Alt Delete of het nieuwsbericht van de NOS.