Mensenrechten en de Europese verkiezingen 2019

Van 23 tot 26 mei 2019 worden de verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden. In Nederland mogen we op 23 mei naar de stembus. Maar voor welke partij te kiezen?

Het NJCM heeft een overzicht gemaakt van wat de Nederlandse partijen, die zich verkiesbaar hebben gesteld voor het Europees Parlement, in hun verkiezingsprogramma’s voor de Europese verkiezingen hebben opgenomen over de volgende mensenrechtelijke thema’s:

  • Naleving mensenrechten algemeen
  • Discriminatie
  • Privacy
  • Migratierecht en vreemdelingen
  • Strafrecht en terrorismebestrijding
  • Vrijheidsrechten en rechtsstaat

Naast de partijen die in dit overzicht zijn opgenomen, doet ook DENK mee aan de Europese verkiezingen. Ten tijde van samenstelling van dit document, heeft DENK echter nog geen partijprogramma voor de Europese verkiezingen gepubliceerd, en is daarom niet meegenomen in het overzicht.

De meeste partijen maken deel uit van Europese fracties. Er zijn op het moment acht fracties in het Europees Parlement; daarnaast is er nog een groep ‘niet-ingeschrevenen’. Waar van toepassing, is achter de partijnamen aangegeven tot welke Europese fractie de partij behoort. Zo zijn zowel de VVD als D66 aangesloten bij de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). En Europarlementariërs van ChristenUnie-SGP maken deel uit van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), de fractie waarbij ook Forum voor Democratie zich na de verkiezingen wil aansluiten.

Met dit overzicht wil het NJCM kiezers informeren over de wijze waarop de deelnemende partijen met mensenrechten omgaan in hun verkiezingsprogramma. Door te zoeken op partij of thema, kan eenvoudig inzicht worden verkregen in de standpunten van partijen.

Het NJCM geeft hiermee geen stemadvies. Wel hopen we dat veel mensen gaan stemmen op 23 mei. De keus is aan u!