Nieuw ECI roept Europeanen op om samen te staan voor een toekomst zonder schadelijke biometrische massasurveillance

Nu de Europese Commissie nieuwe wetten over kunstmatige intelligentie aan het voorbereiden is, waarschuwt een groeiende coalitie van (digitale) mensenrechtenorganisaties onder leiding van European Digital Rights (EDRi) voor de vele risico’s van biometrische massasurveillance voor onze rechten en vrijheden. De coalitie Reclaim Your Face roept op tot een verbod op schadelijke kunstmatige intelligentie, zoals biometrische massasurveillance, door een European Citizens’ Initiative (ECI) te starten. De ECI is een uniek middel dat burgers van de Europese Unie de mogelijkheid geeft zich te organiseren en collectief nieuwe wetgeving af te dwingen.

Biometrische data zijn gegevens over onze lichamen en ons gedrag die veelzeggend kunnen zijn over wie wij zijn. Zo kan ons gezicht door gezichtsherkenningstechnologie worden gebruikt om bepaalde aannames of voorspellingen over ons maken, en zo geldt dat ook voor onze ogen, aderen, stemmen, hoe we lopen of onze muis over een scherm bewegen en nog veel meer.

Overheden, politie en bedrijven gebruiken opnameapparatuur (zoals camera’s) en (gezichtsherkennings)technologie om onze unieke biometrische gegevens te verzamelen. Ze volgen ons door onze unieke, lichamelijke kenmerken te gebruiken om ons te identificeren. De ongerichte verzameling van de biometrische gegevens van burgers in publiek toegankelijke ruimten zoals het park, pleinen, stations of winkelcentra is een vorm van massasurveillance.

Het verwerken van biometrische gegevens is verboden in de Europese Unie. Maar Europese wetgeving staat een aantal problematische uitzonderingen op dit verbod toe. Er wordt gebruik gemaakt van juridische onduidelijkheid en zwak toezicht om toch deze schadelijke technologie in onze publiek toegankelijke ruimten in te zetten. Dit tast de menselijkheid van burgers aan en reduceert ons tot wandelende barcodes.

“Vandaag lanceren we een één-miljoen mensen petitie die van de Europese Unie vraagt ons te beschermen tegen de schadelijke effecten van gezichtsherkenning en andere biometrische massasurveillance. Door dit te doen vecht de Reclaim Your Face campagne voor een toekomst waar mensen vrij kunnen leven, denken, zichzelf kunnen uiten en organiseren zonder angst.”

Ella Jakubowska – European Digital Rights (EDRi)

De coalitie heeft het gebruik van dergelijke surveillancemiddelen gedocumenteerd en bevecht de inzet ervan. Zo zijn Servische autoriteiten de bevolking aan het surveilleren in de straten van Belgrado. Italiaanse autoriteiten richtte de inzet van biometrische surveillance systemen op migrantengemeenschappen in Como en ondanks dat deze praktijk illegaal werd verklaard proberen zij dit ook in te zetten in andere steden. In Griekenland onderzoeken de autoriteiten de mogelijkheden van het gebruik van biometrische surveillance door de politie. In Frankrijk is het gebruik van biometrische surveillance op scholen en bij demonstraties al aangevochten in de rechtbank. In Nederland werd gezichtsherkenning ingezet in supermarkten, maar is dit na een formele waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens gestopt. Het is ons duidelijk geworden dat om effectief te zijn, we samen moeten handelen, vanuit verschillende landen, op Europees niveau.

De ECI geeft een stem aan iedereen die tegen een dystopische toekomst is en in plaats daarvan een toekomst wil waarin wij, en niet algoritmen, de keuzes maken en waarin onze lichamen van ons zijn. Waarin we niet worden gediscrimineerd op basis van hoe we eruit zien, hoeveel geld we hebben of waar we vandaan komen en waarin gelijkheid en rechtvaardigheid heerst.

“Biometrische surveillance reduceert ons tot wandelende streepjescodes. We moeten erg voorzichtig zijn met onze biometrische gegevens. Je kunt je gezicht niet ruilen of thuislaten. Eenmaal van ons afgenomen zijn we de controle over deze gegevens kwijt.”

Lotte Houwing – Bits of Freedom

Om af te dwingen dat de Europese Commissie moet reageren op de oproep tot een verbod op biometrische surveillance moet de ECI het komende jaar een miljoen handtekeningen verzamelen uit minimaal 7 verschillende Europese landen.

Dit is een unieke kans voor alle Europese burgers om op te roepen tot een wet die hen beschermt door biometrische surveillance de laan uit te sturen. Een verbod is onze enige kans om de schade die komt kijken bij de identificatie en automatische beoordeling van mensen gebaseerd op hun gezicht, lichaam, uiterlijke kenmerken en gedrag.

Europese burgers hebben hiermee een historische kans te voorkomen dat biometrische surveillance een permanente praktijk in onze samenleving wordt.

 

Teken hier de petitie.