Politie Wit-Rusland arresteert demonstranten; EU en VS kondigen sancties aan

MINSK. De politie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft vrijdag honderden demonstranten gearresteerd. Zij waren sinds 19 maart bijeen op een plein om te protesteren voor vrijheid, gerechtigheid en demonstratie.

Ook een tweede demonstratie, zaterdag, werd door de politie uiteengedreven. Opnieuw werden honderden mensen opgepakt en in busjes afgevoerd. Onder de arrestanten was oppositieleider Aleksandr Kazulin.

De demonstraties begonnen op 19 maart na de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens de offici�le uitslag van de verkiezingen heeft de zittende president Lukashenko de verkiezingen gewonnen met 82,6 % van de stemmen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakte op 20 maart bekend dat de verkiezingen niet hebben voldaan aan de OVSE-standaarden.

De Europese Unie en de Verenigde Staten volgen het standpunt van de OVSE en weigeren de uitslag te accepteren. Een EU-woordvoerder verklaarde vrijdag dat de EU-lidstaten maatregelen zullen treffen ’tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de schending van internationale electorale normen, onder wie president Lukasjenko’. Ook de Amerikaanse regering overweegt sancties tegen regeringsfunctionarissen van Wit-Rusland, zo maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington vrijdag bekend.