UNDP-rapport: pleidooi voor culturele vrijheid

NEW YORK. Culturele vrijheid is een centraal aspect van menselijke vrijheid. Het vereist meer dan het creëren van sociale, politieke en economische kansen. Culturele vrijheid vereist het creëren van mogelijkheden voor individuen om te kiezen hoe ze willen leven en om alternatieve levensstijlen te kiezen. Aldus het United Nations Development Program (UNDP) in haar rapport ‘Cultural liberty and human development’.

De VN-organisatie stelt voorop dat ieder individu zich kan identificeren met veel verschillende groepen. Een burger kan een identiteit hebben op basis van nationaliteit (bijvoorbeeld Frans), geslacht (vrouw), ras (van Chinese oorsprong), taal (vloeiend in Chinees, Frans en Engels), religie (boeddhist), locatie (inwoner van Parijs) en zo voort. Het hebben van keuzevrijheid bij het kiezen van de eigen identiteit is volgens het UNDP essentieel. De organisatie waarschuwt tegen ‘het uitsluiten van levensstijlen’ (life mode exclusion) in moderne, multiculturele samenlevingen. Het eisen van net aangekomen immigranten dat zij hun traditionele levensstijlen opgeven en de dominante levensstijl aannemen van het land waarnaar zij zijn geëmigreerd, is volgens de UNDP een veel voorkomend type van ‘intolerantie van levensstijl’ in de moderne wereld.

Culturele vrijheid is onmisbaar voor menselijke ontwikkeling, zo stelt het UNDP. Het is niet alleen van belang in de culturele sfeer, maar ook voor de successen en het falen in de sociale, economische en politieke sfeer. Het UNDP benadrukt dat deze aspecten van het menselijk bestaan sterk met elkaar zijn verbonden. Armoede, een economisch idee, kan volgens de VN-organisatie niet goed worden begrepen zonder de culturele aspecten ervan in ogenschouw te nemen. Zij pleit ervoor in ontwikkelingsprogramma’s het aspect van culturele vrijheid een belangrijke plaats te geven.

BRONNEN