Minder Europa = minder mensenrechten? ZAAL = VOL!

13/04/17, 18.30 tot 20.30 uur (inloop 18.00), Het Nutshuis, Den Haag

DE ZAAL IS VOL. U KUNT ZICH NIET MEER AANMELDEN VOOR DIT SEMINAR.
Wilt u op de reservelijst komen dan kunt u emailen naar: c.h.m.verhaar@law.leidenuniv.nl. U krijgt (uiterlijk 13 april tot 14 uur) alleen bericht als er een plek vrij komt.

Europa staat onder druk. De Eurocrisis, Brexit en de vluchtelingenstromen stellen de Europese samenwerking zwaar op de proef. Onder invloed van ‘sterke mannen’ als Poetin, Erdogan en Trump veranderen de internationale verhoudingen. Binnen de lidstaten klinken de Euro-kritische stemmen luider dan ooit. Wat betekent dit voor de bescherming van mensenrechten in Europa?

Drie sprekers benaderen deze vraag vanuit een eigen invalshoek:

– Mr. dr. Tineke Strik, onderzoeker Centrum voor Migratierecht, Radboud Universiteit, senator GroenLinks, lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa
De EU worstelt met de toestroom en verdeling van vluchtelingen. Terwijl de Europese Commissie machteloos staat tegenover lidstaten die hun verplichtingen inzake herverdeling niet nakomen, houdt de schrijnende situatie in Zuid-Oost-Europese landen aan. Ondertussen worden zogenaamde ‘Turkije-deals’ gesloten of beoogd met landen waar de mensenrechten onder druk staan. Hoe verhouden deze deals zich met het VN-Vluchtelingenverdrag? En hoe met de eigen grondwaarden van de EU? Is een Europese oplossing mogelijk zonder de rechten van vluchtelingen uit het oog te verliezen?

– Prof. mr. drs. Wouter Veraart, hoogleraar Encyclopedie der Rechtswetenschap en Rechtsfilosofie, hoofd van de afdeling Rechtstheorie & Rechtsgeschiedenis, Vrije Universiteit Amsterdam
Frans Timmermans, Eurocommissaris namens Nederland en vice-voorzitter van de Europese Commissie, breekt in Brussel zijn hoofd over het ondermijnen van de rechtsstaat in Polen door de huidige Poolse regering, en heeft voor het eerst het ‘rechtsstaat mechanisme’ ingesteld. Ondertussen groeit de aanhang van populistische partijen in de rest van Europa en zien sommigen in het beleid van de huidige Amerikaanse regering een goed voorbeeld. Vragen moeilijke tijden om drastische maatregelen, zelfs ten koste van rechtsstatelijke beginselen? En als dat laatste het geval is, kunnen de EU of het EHRM effectieve bescherming bieden tegen nationale overheden?

– Mr. dr. Dennis  de Jong, fractievoorzitter Socialistische partij in het Europees Parlement
Het is een veelgehoord punt van kritiek: de EU is te weinig transparant en beslissingen worden genomen door indirect verkozen vertegenwoordigers in Brusselse achterkamertjes. Is een directere democratische invloed een stap in de goede richting of leidt meer democratische legitimatie van de Unie juist tot ongewenst verlies van nationale soevereiniteit? En hebben Europese burgers misschien een (mensen)recht op meer democratische invloed ten aanzien van de machtige EU?

De discussie staat onder leiding van:

– Dr. Doutje Lettinga, senior beleidsmedewerker bij Amnesty International en freelance moderator. Zij treedt deze avond op eigen titel op.

Na afloop van het seminar bent u hartelijk welkom op de borrel!

Aanmelden

NJCM@law.leidenuniv.nl

PO-punten (2)

Advocaten kunnen 2 PO-punten halen voor deelname aan dit seminar. Zij dienen zelf te beoordelen of dit seminar hun vakbekwaamheid ten goede komt en aldus opleidingspunten oplevert. Het NJCM verstrekt in dat geval een bewijs van deelname. Voor deze advocaten kost deelname: €125,-.

Entree

GRATIS, behalve voor advocaten die opleidingspunten willen behalen. De paneldiscussie volgt op de Algemene Ledenvergadering van het NJCM en is ook voor niet-leden gratis toegankelijk.

De Algemene Ledenvergadering van het NJCM vindt voor dit seminar plaats op dezelfde locatie.

 

Routebeschrijving