EU ratificeert VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

BRUSSEL. Op 23 december 2010 heeft de Europese Unie het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap geratificeerd. Het is het eerste algemene mensenrechtenverdrag dat door de EU als een partij is geratificeerd. Het verdrag moet ervoor zorgen dat personen met een handicap hun rechten op voet van gelijkheid met alle andere burgers kunnen uitoefenen.

Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese Commissie en EU-commissaris voor Justitie, berichtte in een persbericht op 5 januari jongstleden: ‘Goed nieuws voor het nieuwe jaar en een mijlpaal in de geschiedenis van de mensenrechten, aangezien het de allereerste keer is dat de EU partij wordt bij een internationaal mensenrechtenverdrag. [..] Het VN-verdrag bevordert en beschermt de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden van personen met een handicap. In november heeft de Commissie een Europese strategie inzake handicaps 2010-2020 gepresenteerd, waarbij het gaat om concrete acties met een concreet tijdschema voor de tenuitvoerlegging van het VN-verdrag. Ik roep nu alle lidstaten die het verdrag nog niet hebben geratificeerd op om dit snel te doen. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat personen met een handicap in hun dagelijks leven niet met extra obstakels te maken hebben.’

Met het verdrag verbinden partijen zich ertoe ervoor te zorgen dat personen met een handicap hun rechten op voet van gelijkheid met alle andere burgers kunnen uitoefenen. Voor de EU betekent dit dat er, voor zover dit onder de verantwoordelijkheden van de EU valt, voor moet worden gezorgd dat alle wetgeving, beleidsmaatregelen en programma’s op EU-niveau in overeenstemming zijn met de bepalingen van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
De landen die het verdrag ratificeren moeten op de volgende gebieden maatregelen nemen: toegang tot onderwijs, werkgelegenheid, vervoer, infrastructuur en openbare gebouwen, verlenen van stemrecht, verbeteren van politieke participatie en waarborgen van volledige rechtsbekwaamheid van alle personen met een handicap.

De EU heeft het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap ondertekend op 30 maart 2007. Sindsdien hebben alle 27 EU-landen en wereldwijd nog eens 120 andere staten het verdrag ondertekend. Met de afsluiting van de ratificatieprocedure is de EU nu de eerste internationale organisatie die (naast 16 EU-lidstaten) formeel partij bij het verdrag is geworden.

Nederland heeft het verdrag nog niet geratificeerd. Op 21 september 2010 schreef de regering aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2010/11, 32 500 XVI, nr. 2, p. 112):

‘Het kabinet zet zich actief in voor het ratificeren van het “Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap”. Na een grondige analyse van bestaande wetten door alle betrokken departementen zijn de consequenties van het Verdrag voor de Nederlandse wetten in kaart gebracht. De conclusies worden opgenomen in de voorstellen voor de goedkeuringswet en de invoeringswet. Deze zullen in het najaar van 2010 aan de Raad van State worden voorgelegd.’

Bronnen

Persbericht Europese Unie 5 januari 2011

Persbericht Europese Unie 18 mei 2010

VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap