Europees Comité tegen Foltering bezoekt Belgische gevangenen in Tilburg

STRAATSBURG. Op 17 en 18 oktober 2011 bezocht het Comité tegen Foltering (CPT) van de Raad van Europa de penitentiaire inrichting Tilburg, die vanaf februari 2010 een dépendance is van de Belgische strafinrichting Wortel. De bevindingen over de omstandigheden en behandeling in deze gevangenis werden op 26 juni jl. door het CPT gepubliceerd. Dit gebeurde op verzoek van de Belgische en Nederlandse autoriteiten.

Het bezoek aan de gevangenis in Tilburg vond plaats in het kader van een periodiek bezoek aan Nederland van 10 tot 21 oktober 2011.

In de cellen van de penitentiaire inrichting Tilburg zitten uitsluitend Belgische gedetineerden vast. Dit is het gevolg van een convenant waarin is afgesproken dat Nederland Belgische gevangenen huisvest, omdat Nederland kampt met een overschot aan cellen, terwijl België juist een tekort heeft. De penitentiaire inrichting Tilburg blijft volgens het convenant Nederlands grondgebied waar het Nederlandse strafrecht van toepassing is.

Het Comité concludeert dat de cellen in de gevangenis in Tilburg overvol zijn, wat soms leidt tot geweld onder de gedetineerden. Wat ook bijdraagt aan het ophopen van frustraties, is dat gedetineerden van verschillende achtergronden bij elkaar zitten; van verschillende veroordelingen (van korte tot lange straffen), jong en oud, van verschillende afkomst en nationaliteiten, en met diverse culturele, religieuze en eet gewoonten. Het Comité adviseert dan ook om spoedig minder gevangenen op een cel te zetten.

Een aantal andere zorgpunten van het Comité betreft de mogelijkheden voor het volgen van onderwijs of een opleiding, die zeer te wensen over laten. Ook de communicatie tussen de bewaarders en sommige gedetineerden is problematisch vanwege taalbarrières. Het Comité benadrukte hierbij dat gevangenen die een disciplinaire procedure ondergaan in staat moeten worden gesteld om de documentatie en besluiten daaromtrent tot zich te nemen in een taal die ze eigen zijn.

Er zijn geen klachten over slechte behandeling door het personeel ontvangen door het Comité. Integendeel, de meerderheid van de gedetineerden prees de professionele houding van de bewaarders.

Zie de link hieronder voor de integrale tekst van het CPT-rapport.

Over het CPT
Het CPT organiseert bezoeken aan plaatsen waar mensen zijn gehuisvest die op enigerlei wijze van hun vrijheid zijn beroofd door de overheid. Dit doet het Comité om te beoordelen hoe deze mensen worden behandeld. Het gaat hierbij onder meer om (jeugd)gevangenissen, huizen van bewaring, politiebureaus, detentiecentra voor asielzoekers en psychiatrische ziekenhuizen. Delegaties van het CPT hebben onbeperkt toegang tot dergelijke instellingen en hebben het recht zich vrijelijk door deze instituten te bewegen. Ze voeren privégesprekken met mensen die worden vastgehouden en hebben toegang tot iedereen die informatie kan verschaffen. Na elk bezoek stuurt het CPT een gedetailleerd verslag naar de autoriteiten van het desbetreffende land. Dit verslag bevat de bevindingen van het CPT, evenals aanbevelingen, opmerkingen en verzoeken om informatie. Het CPT verzoekt altijd om een gedetailleerde reactie op de in het verslag genoemde kwesties. Het verslag en de reactie vormen onderdeel van een dialoog met de desbetreffende landen.

Bronnen

Persbericht 26 juni 2012, ‘Council of Europe anti-torture Committee publishes report on visit to Tilburg Prison’.

‘Cellen gevangenis Tilburg te vol’, NOS 26 juni 2012.

Integrale tekst CPT-rapport ‘Report to the Governments of Belgium and the Netherlands on the visit to Tilburg Prison carried out by the European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) from 17 to 19 October 2011’, 26 juni 2012.

Klik hier voor meer informatie in het Nederlands over de doelstellingen en werkwijze van het CPT.