Gerechtshof Den Haag: Staat moet gebruik extra beveiligde woning door Hirsi Ali beëindigen

DEN HAAG. Het Gerechtshof Den Haag heeft vrijdag bepaald dat de Staat het gebruik van een extra beveiligde woning door Hirsi Ali moet beëindigen. Dit gebruik vormt een inbreuk op het recht op persoonlijke levenssfeer van omwonenden, terwijl een wettelijke grondslag voor die inbreuk ontbreekt.

De Staat heeft in een appartementengebouw in Den Haag een appartement gekocht en dit ingericht als extra beveiligde woning. Thans laat de Staat het lid van de Tweede Kamer Hirsi Ali in dit appartement wonen. Een aantal bewoners van de andere appartementen maakt hier bezwaar tegen. Zij vinden dat zij gevaar lopen het slachtoffer te worden als er een aanslag wordt gepleegd op Hirsi Ali terwijl zij in het gebouw is. Bovendien zeggen zij overlast te ondervinden van de beveiligingsmaatregelen die rond Hirsi Ali zijn getroffen.

Het Gerechtshof heeft de bewoners grotendeels in het gelijk gesteld. Dat ontoelaatbare overlast wordt toegebracht acht het Hof niet aannemelijk. Maar dat de bewoners zich binnen hun eigen appartement onveilig voelen doordat een van de appartementen in het gebouw als extra beveiligde woning voor Hirsi Ali is ingericht, is naar het oordeel van het Hof reëel. Omdat de bewoners zich onveilig voelen op de plaats waar zij zich bij uitstek veilig zouden moeten voelen: hun eigen woning, is een inbreuk gemaakt op hun woonrechten. Nu voor deze inbreuk op art. 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens geen wettelijke grondslag is, moet de Staat ervoor zorgen dat Hirsi Ali het appartement binnen vier maanden verlaat, zo heeft het Hof in haar arrest bepaald.

Het Gerechtshof heeft bij de vraag welke voorziening in dit geval passend is het belang van Hirsi Ali om niet (weer) te hoeven verhuizen meegewogen. Het heeft onder ogen gezien dat Hirsi Ali vanwege de verkondiging van haar opvattingen voortdurend onder dreiging van geweld jegens haar persoon moet leven en in korte tijd meerdere malen haar woon- of verblijfplaats heeft moeten wijzigen. ‘De fout van de Staat om haar zonder een wettelijke voorziening in haar huidige appartement te huisvesten mag echter niet op de bewoners, die hiermee niet hebben ingestemd, worden afgewenteld’, aldus het Hof.

BRONNEN