Mensenrechteneducatie als onderdeel van de vormende taak van het onderwijs

DEN HAAG. Platform Mensenrechteneducatie, NCDO en het Kinderrechtencollectief willen meer aandacht voor kinderrechten, mensenrechten en wereldburgerschap in het onderwijs: op dinsdag 15 november jl. hebben zij een petitie aangeboden aan de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer waarin zij oproepen om mensenrechten- en kinderrechteneducatie verplicht te stellen voor alle scholen in Nederland.

Het vak burgerschap is op middelbare scholen – niet op lagere scholen – vanaf 2006 verplicht, maar bij de invulling daarvan wordt de aandacht vooral op maatschappelijk burgerschap gericht, en niet op wereldburgerschap, kinderrechten en mensenrechten. De wettelijke basis voor burgerschap ligt in artikel 29 van het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind. De Raad van Europa heeft in het Handvest Democratisch Burgerschap en Mensenrechteneducatie (2010) een duidelijke richtlijn geformuleerd voor het begrip democratisch burgerschap.

‘Op dit moment zien we dat Nederlandse leerlingen op kennis van onderwerpen gerelateerd aan kinder- en mensenrechten laag scoren in vergelijking met leerlingen in andere Europese landen. En Nederlandse jongeren zijn Europees hekkensluiter waar het gaat om kennis over kinder- en mensenrechten’, aldus Barbara Oomen, voorzitter van het Platform Mensenrechteneducatie. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kerndoelen voor onderwijs gerelateerd aan kinder- en mensenrechten in de praktijk niet of nauwelijks worden doorvertaald in de leermiddelen.

Terwijl de vertegenwoordigers van het Platform Mensenrechteneducatie, NCDO en het Kinderrechtencollectief met de aanbieding van de petitie bezig waren, bevroegen Thijs (11) en Manne (9) de Tweede Kamerleden over kinder- en mensenrechten: ‘Waar heeft u over de mensenrechten geleerd?’ en: ‘Wat doet u als het mis gaat met iemands kinderrechten?’. Bas Jan van Bochove (CDA), Jasper van Dijk (SP), Jack Biskop (CDA), Jesse Klaver (GL), en Metin Celik (PvdA) – allen lid van de commissie OCW – gaven uitvoerige antwoorden op deze vragen. Zie hieronder de link naar de videorapportage van Thijs en Manne.

Bronnen

‘Onderwijs vormt’, rapport van de Onderwijsraad, 29 mei 2011.

Petitie Mensenrechteneducatie 15 november 2011