Proces in 8 December strafzaak Suriname gaat door

PARAMARIBO. De Krijgsraad van Suriname heeft op 30 januari 2017 besloten dat auditeur-militair Roy Elgin zijn requisitoir mag houden in het 8 December strafproces. Het verzoek van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om het proces te beëindigen, is hiermee afgewezen. Op 9 februari wordt de strafeis verwacht melden verschillende media.

De International Commission of Jurists (ICJ, Genève), de moederorganisatie van het NJCM, verwelkomt de beslissing van de Krijgsraad van 30 januari 2017. In een verklaring tegenover Starnieuws benadrukte de ICJ:

‘… dat de internationale normen voor een eerlijk proces moeten worden gerespecteerd, met inbegrip van het beginsel dat over aanklachten moet worden beslist door een bij wet ingestelde, bevoegde, onafhankelijke en onpartijdige rechtbank. Deze beginselen van behoorlijke rechtspleging beschermen zowel de rechten van de verdachten als die van de nabestaanden.’

Eerder uitte de ICJ al bezorgdheid over de vertragingen in dit strafproces.

Het 8 December strafproces gaat over de Decembermoorden in 1982, toen vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime van Suriname werden geëxecuteerd.

Bronnen

Starnieuws 30 januari 2017, ‘Krijgsraad gaat door met 8 decemberstrafproces’. 

NRC 30 januari 2017, ‘Rechtszaak tegen Desi Bouterse gaat door’.

Starnieuws 31 januari 2017, ‘ICJ verwelkomt beslissing Krijgsraad’. 

De Volkskrant, 30 januari 2017, ‘Krijgsraad: strafeis tegen Desi Bouterse wordt op 9 februari uitgesproken.

StarNieuws 24 juni 2016, ‘ICJ: Krijgsraad moet in vrijheid kunnen beslissen’.