AMSTERDAM. Op 10 december 2008 is de achtste rapportage van de Monitor Racisme en Extremisme gepubliceerd. De Monitor rapporteert over racistisch geweld en uitingen van rechts-extremisme in Nederland en is een doorlopend wetenschappelijk project van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.
In de Monitor komt een breed scala aan onderwerpen aan bod, waaronder racistisch geweld, diverse uitingen van rechts-extremisme, de strafrechtelijke aanpak van discriminatie en extremisme, omgang met extreemrechtse demonstraties, beleid tegen radicalisering en deradicalisering van rechts- en islamitische radicalen.
Een eerste in het oog springende bevinding van de Monitor is dat het probleem van ‘islamofobie’ in Nederland in het afgelopen jaar aanzienlijk groter is geworden. Dit betreft niet alleen het negatieve opinieklimaat over moslims, maar ook het toegenomen geweld tegen deze gemeenschap en het meer gedogen van tegen moslims gerichte uitingsdelicten.
Ten tweede wordt in de Monitor geconcludeerd dat het extreemrechtse landschap in Nederland de laatste jaren ingrijpend is veranderd, enerzijds door sterk toenemend extreemrechts straatactivisme, anderzijds door de wijze waarop de radicaler wordende Partij voor de Vrijheid zich heeft gemanifesteerd.
Een derde bevinding betreft de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht om niet gediscrimineerd te worden. De auteurs van de Monitor concluderen dat het evenwicht tussen de vrijheid van meningsuiting en bescherming tegen discriminatie in het afgelopen jaar is verstoord. Oorzaken zijn gelegen in een veranderend politiek klimaat en in neveneffecten van beleid tegen terrorisme en radicalisering.
De achtste rapportage van de Monitor Racisme & Extremisme is onder redactie van Jaap van Donselaar en Peter R. Rodrigues door dertien onderzoekers van diverse universiteiten en instellingen in Nederland tot stand gebracht. De integrale tekst van de Monitor kan worden gedownload in het onderstaande.