Vandaag: Internationale Right To Know Day

DEN HAAG. Op 28 september 2011 wordt wereldwijd met evenementen, debatten en conferenties stilgestaan bij de Right to Know Day. Centraal staat het belang bij de toegang tot informatie.

De internationale Right to Know Day begon op 28 september 2002 tijdens een internationale bijeenkomst over toegang tot informatie in Sofia, Bulgarije. De doelstellingen van de Right to Know Day zijn de promotie van vrijheid van informatie wereldwijd, het vergroten van het bewustzijn van het recht van individuen op toegang tot overheidsinformatie en het promoten van toegang tot informatie als fundamenteel recht.

In Nederland werd de Right to Know Day in 2010 voor het eerst georganiseerd door onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Voor de editie van dit jaar is de samenwerking gezocht met de vakgroep Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. De dag wordt verder ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Persvrijheidsfonds, de Belgisch-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), Stichting Vrijschrift en Stichting ‘Dat Zou Jij Wel Willen Weten’.

Tijdens de Nederlandse Right to Know Day, die plaatsvindt in Groningen, spreken wetenschappers, journalisten en gebruikers van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook de Nationale ombudsman, de Landsadvocaat en diverse politici maken vandaag hun opwachting. Er is ruime gelegenheid voor debat met de zaal om daadwerkelijk pijnpunten te inventariseren en lering te trekken uit de praktijk. Dit helpt niet alleen de kennis te verhogen, maar moet uitmonden in conclusies die een toegevoegde waarde hebben bij het debat over het al dan niet aanpassen van de Wob.

Een dag na Right to Know Day, op 29 september, organiseert de Commissie Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer een hoorzitting waar veel van de sprekers bevraagd zullen worden over hun ervaring met de Wob.

Bronnen

Achtergrondinformatie over de internationale Right to Know Day