Viering 60 jaar UVRM met Right Now festival trekt meer dan 1000 bezoekers

DEN HAAG. Woensdagavond 10 december jl. vierden ruim 1000 jongeren de 60ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in het Paard van Troje. Artiesten als Hind, Raymzter, Typhoon, Sticks & Rico en Kraak&Smaak maakten er een groot feest van. Het poppodium vormde tevens het decor voor scherpe debatten, workshops, films en dans optredens. Tijdens het festival werden jonge voorvechters van mensenrechten in de schijnwerpers gezet. Bezoekers konden tijdens zogenaamde speed dates met de voorvechters kennismaken en uit eerste hand leren van hun verhalen en ervaringen.

Tracy Roosevelt, de achterkleindochter van Eleanor Roosevelt, die destijds aan de wieg stond van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, opende het Right Now festival en was special guest tijdens een van de workshops. MC Raymzter was ambassadeur van het Right Now festival en gaf later op de avond een spetterend optreden met samples van zijn nieuwe album, ‘Rayvolutie’.

In de aanloop naar het festival liep de campagne ‘Write your own right’. Op de Tag Wall op www.RightNowFestival.nl konden bezoekers nieuwe rechten plaatsen. De 100 opvallendste en leukste rechten werden gebundeld in het Book of Rights, dat minister Maxime Verhagen tijdens het Right Now festival ontving van mensenrechtenvoorvechters Lera Krasovskaya en Promise Mkwananzi. Zij vroegen minister Verhagen om blijvende inzet voor mensenrechten van de Nederlandse regering.

Het Right Now festival werd georganiseerd door de Stichting 60 jaar UVRM, die is opgericht door Aim for human rights, Justitia et Pax, het Nederlands Helsinki Comité en het NJCM.

Eerder op de dag rappte ambassadeur Raymzter samen met 100 scholieren een speciaal voor de gelegenheid geschreven rap. Het refrein luidt:

“De rechten van de mens staan voor vrijheid en vrede,
deze primaire wens spreken wij uit bij deze.
Iedereen heeft recht op een waardig mensenleven,
60 jaar UVRM…. we zijn aanwezig!”

De scholieren waren de finalisten van de HAVO/VWO-wedstrijd van het project ‘Mijn rechten = Jouw rechten’, een initiatief van het Platform Mensenrechteneducatie en de Stichting 60 jaar UVRM. HAVO/VWO klassen uit het hele land waren gevraagd om een preambule te schrijven bij de Nederlandse Grondwet. De klassen met de drie beste inzendingen waren uitgenodigd om naar Den haag te komen voor de opnames van de rap, die zal worden aangeboden aan minister Ter Horst.

In het kader van dit project waren ook wedstrijden uitgeschreven voor groep 7 & 8 van het Basisonderwijs en klas 3 & 4 van het VMBO. Het Basisonderwijs werd gevraagd om een feestje te verzinnen voor de UVRM, terwijl het VMBO de opdracht kreeg om een campagne te bedenken om een van de rechten uit de UVRM in de eigen leefomgeving te promoten. Op 10 december werden de winnende ideeën verwezenlijkt. Voor de drie finalisten uit het Basisonderwijs werd het winnende feestje met de slogan ‘De hele wereld heeft er recht op’ gehouden waar het door schmink, verkleedspullen, een tentoonstelling over kinderrechten en exotisch eten leek ‘alsof de hele wereld erbij was’. De winnende VMBO-klas nam 700 appels in ontvangst met de gelaserde tekst ‘ARTIKEL 25 UVRM. Niemand hoeft honger te hebben’ om uit te delen op school en op het festival en daarmee aandacht te vragen voor het hongerlijden in een groot deel van de wereld.

Met het project ‘Mijn rechten = Jouw rechten’ vroegen de initiatiefnemers aandacht voor mensenrechten in het onderwijs. Mensenrechten komen in de huidige leerboeken niet of nauwelijks voor, terwijl zij volgens verschillende internationale verdragen, zoals de UVRM en het Kinderrechtenverdrag, onderdeel zouden moeten uitmaken van ons formele curriculum in het basis- en voortgezet onderwijs. Het Platform Mensenrechteneducatie en het NJCM wijdden daarom in samenwerking met de Nationale UNESCO Commissie op 2 december een symposium aan dit onderwerp. Tijdens het symposium werd onder meer het rapport ‘Gemiste Kansen?: Aandacht voor Mensen- en Kinderrechten in het Nederlandse Onderwijs’ gepresenteerd.

Bronnen

www.mensenrechteneducatie.nl

Fotoverslag