VN-Comité voor de Rechten van het Kind publiceert ‘Concluding Observations’ over Nederland

GENEVE. Het VN-comité voor de Rechten van het Kind heeft op 30 januari jl. zijn ‘Concluding Observations’ gepubliceerd inzake de verdragsrapportage van Nederland. In dit rapport geeft het Comité zijn oordeel over de naleving van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland en doet het aanbevelingen voor verbeteringen.

Ten aanzien van elk onderdeel van het Verdrag voor de Rechten van het Kind geeft het Comité aan of er in de onderzochte periode (2004-2008) verbeteringen of knelpunten zijn geweest bij de naleving van het verdrag in Nederland.

In het oog springende conclusies en aanbevelingen van het Comité hebben (o.m.) betrekking op de Nederlandse wachtlijsten voor de jeugdzorg, de mechanismen om kindermishandeling en huiselijk geweld te voorkomen, de positie van kinderen met een handicap, de positie van kinderen van vluchtelingen en asielzoekers, de verplichting om mensenrechten op te nemen in curricula van scholen op alle niveaus, en het wetsvoorstel voor de instelling van een Kinderombudsman.

Terwijl het Comité erkent dat er in Nederland veel voorzieningen zijn voor families en kinderen, merkt het op dat veel kinderen op wachtlijsten staan voor instellingen en diensten van jeugdzorg. Het Comité is bezorgd over het tekort aan op families en kinderen gerichte zorginstellingen en diensten van jeugdzorg op lokaal niveau. Het Comité roept Nederland op om onderzoek te doen naar de oorzaken van de lange wachtlijsten en stappen te ondernemen om families te betrekken bij het voorkomen en oplossen van problemen. Ook roept het Nederland op om programma’s te ontwikkelen die de personen uit de (bredere) omgeving van het kind een actieve rol geven bij het bieden van zorg.

Het Comité verwelkomt de inspanningen van de Nederlandse regering om misbruik en verwaarlozing van kinderen te voorkomen, maar is bezorgd over de grote mate waarin misbruik van kinderen voorkomt. Het is ook bezorgd over het gebrek aan duidelijkheid over het beroepsgeheim van professionals en verplichtingen tot het melden van misbruik van kinderen door professionals en het publiek. Het Comité roept Nederland op mechanismen te ontwikkelen voor het monitoren van het aantal gevallen en de ernst van geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing en mishandeling van kinderen binnen gezinnen en instellingen. Het roept Nederland ook op om professionals die met kinderen werken (waaronder docenten, maatschappelijk werkers en medisch personeel) training te geven over hun verplichtingen om misbruik van kinderen te rapporteren en stappen te nemen in geval van een vermoeden van huiselijk geweld tegen kinderen.

Ten aanzien van kinderen met een handicap in Nederland is het Comité bezorgd dat hun rechten, zoals neergelegd in het Verdrag, nog onvoldoende worden gegarandeerd. Het Comité noemt in dit verband in het bijzonder toegang tot openbare gebouwen en openbaar vervoer. Het roept Nederland op alle noodzakelijke maatregelen te nemen om te verzekeren dat wetgeving gericht op de bescherming van personen met een handicap wordt geïmplementeerd en om publiekscampagnes te organiseren over de rechten van kinderen met een handicap.

Terwijl het Comité het hoge aantal in Nederland toegelaten asielzoekers met waardering opmerkt, is het bezorgd over de praktijk van detentie van kinderen zonder begeleiders en van families met kinderen. Ook is het Comité bezorgd over de voortdurende verdwijningen van kinderen zonder begeleiders uit asielzoekerscentra, ondanks de programma’s gericht op de preventie hiervan. Het Comité roept Nederland op om detentie van kinderen zonder begeleiders en van families met kinderen verder terug te brengen en om de maatregelen gericht op het voorkomen van verdwijningen van kinderen uit asielzoekerscentra te versterken.

Voorts geeft het VN-Comité aan het wetsvoorstel voor de instelling van een Kinderombudsman voor Nederland te verwelkomen en roept het de wetgever op dit wetsvoorstel spoedig te aanvaarden.

Bronnen